Retrovägen och sevärdheter

Är man intresserad av retro, natur, flygplan och gamla ånglok så finns faktiskt en hel del att se och göra kring kaffestugan!

Retrovagen _CMYK_trim _flatten

2014 invigdes retrovägen mellan Nossebro och Göteborg! Numera är den längre än så, nämligen ända upp till Töreboda. En rad matställen, butiker, järnvägar, lanthandlare mm ingår i denna förening! Vill du bli stödmedlem eller har du något unikt som du vill bidra med?  Läs mer på www.retrovagen.se

Maila gärna på: retrovagen@gmail.com

Läs mer på: www.retronossebro.se  samt www.retrovagen.se

Jättegrytorna

En av Sveriges mäktigaste jättegrytsfält ligger i Brobacka. Ett 40-tal utsvarvningar där de största grytan mäter 18 meter i diameter och påminner om inlandsisen för 11-12000 år sedan.  Även andra sevärdheter finns här så som ekhagen, barrblandskogen med Knipe mosse, betesmarker och hasseldungar vid sjön. Bland lindarna i reservatets västra del finns en minnessten över slaget mot danskarna vid Brobacka 1566 i Nordiska sjuårskriget. I ett soldattorp vid foten av Åsjöberget finns Brobacka Naturum. Här kan du få reda på allt om Brobackaområdet, Mjörnbygden, Risveden och Lärkeskog. Naturum ligger intill väg 180, ca 200 meter från Brobacka korsningen mot Alingsås. 

   Soldattorpet               Brobacka Naturum (4)

Foton: Mick Elisen

Brudsängen

Mittemot jättegrytsfältet (på samma sida som kaffestugan) tvärs över sjön ligger Brudsängen med Nålsögat, den sägenomspunna klipphyllan. Håkan Sandstedt skrev om bakgrunden till namnet i sin bok "Strövtåg i hembygden":

"Hon skall ha varit en rik bonddotter uppe ifrån Mellbydalen någonstans, han en fattig, föräldralös dräng som tjänade på gården där. De båda hade funnit tycke för varandra, men giftermål var otänkbart då föräldrarna hade planerat att hon skulle bli hustru till en rik bondson i socknen. För henne var detta otänkbart.

I all hemlighet for de båda älskande till prästen i Östad för att gifta sig, men han nekade dem vigsel då de saknade lysningsbevis. Bedrövade stannade de i Brobacka på hemvägen och gick där igenom "nålsögat" ner till den numera bekanta bergsterrassen mot Ålandasjön, och här hade de sin brudsäng.

Rädda för vad de hade gjort fann de till slut ingen annan utväg än att gemensamt kasta sig utför stupet. Allt sedan dess skall bergsterrassen i folkmun ha kallats Brudsängen."

                                       Brudsängen Foto: Mick Elisen

Flygmonumentet vid Anten

Under hösten 1944 störtade ett amerikanskt flygplan på hemligt uppdrag väster om sjön Anten. Det finns flera teorier om varför planet störtade. Ett monument restes på platsen till minne av de sex flygare som omkom. Mer information om detta hittar du på flygmonumentets hemsida: www.flygmonumentet.se

Väldigt spännande information så det är värt att besöka hemsidan!

Vägbeskrivning: sväng av från väg 190 mot Granvattnet, följ sedan vägvisning.

Anten-Gräfsnäs museijärnväg

En gammal del av tågbanan mellan Göteborg och Skara är bevarad. Under sommartid kan du nämligen fortfarande åka ånglok som förr mellan Anten och Gräfsnäs! Järnvägen ingår även i retrovägen som beskrivs längre upp på sidan.

Mer info hittar du på deras hemsida: http://www.agj.net/

Vikaryds köttbod

Bara någon kilometer från kaffestugan ligger Vikaryds köttbod. Har du en gång smakat på Vikaryds kött är du fast! Prova att grilla deras entrecote eller gör hamburgare på deras högrevsfärs. Mmmm! Köttet kommer från gräsbetande djur från gården och närområdet. Gå in på www.vikaryd.com för att se deras öppettider.

Risvedens naturreservat

Naturreservatet är Västsveriges största sammanhängande skogsområde och erbjuder fantastiska svamp- och bärmarker. Genom områdets norra del gick en av medeltidens viktigaste leder, ridvägen mellan Lödöse och Skara och på flera ställen kan man fortfarande se så kallade hålvägar. Sedan 2011 arrangeras här varje år i september motionsloppet Risveden Terräng som bjuder på 18,6 km svett och utmaning!

Mjörn och Anten

Gillar du fiske eller att åka skridskor under vintertid eller bara sitta nere vid vattnet en ljuv sommardag så finns både sjön Mjörn och Anten att besöka. Man kan ju så klart även åka båt över till Alingsås, Sjövik eller Björboholm också! Ångbåten Herbert som går på Mjörn är också väl värt en åktur, ingår också i retrovägen.

Brobacka Naturum (2) Foto: Mick Elisen

För mer information kring natur och kultur så finns en hemsida som är väl värd att besöka: http://www.langared.se/sevardheter.htm

Kontakta oss

Brobackavägen 121
441 91 Alingsås
Telefon: 0322-720 74
Andreas 0723 - 22 89 80
Sonja 0723 - 22 89 82
E-post: kontakt@brobackakaffestuga.se

Öppettider 2022

Öppet:

Lördag 11-17

Söndag 11-17

köket stänger 16.30

 

 

 

 

 

 

För information är Brobacka kaffestuga tyvärr inte handikappsanpassad, har ingen ramp upp in till huset eller har handikappstoalett. 

Telefon: 0322-720 74
(Vi tar emot kortbetalning! )

Aktiviteter 2020

 

 

 

Följ gärna Brobacka kaffestuga även på Facebook och Instagram för att se olika händelser och evenemang.