Historia

_MG_0105Brobacka kaffestuga har funnits sedan 1954 då det öppnades av Anna-Margareta Alströmer (kallades Anna-Greta eller bara Anta). Anna-Greta arbetade med bussresor i Europa och ville att Brobacka skulle likna en alpstuga, men tog också inspiration från Flickorna Lundgrens på Skäret som hade öppnat 1938. Mittersta delen av huset flyttades från Sjövik innan öppning och härstammar från 1700-talet. Det byggdes från ladugård och blev den byggnad som står där idag. När Åmanska huset inne i Alingsås revs på 60-talet tog en driftig gosse hand om utsmyckningar som satt under takfoten och fraktade dem på cykel ut till Brobacka där de nu kan ses på kaffestugan! Under 2017 skedde en uppfräschning av interiören, samt tillkomst av ytterligare en toalett, men vi har varit noga med att bevara de rejäla timmerväggarna och det robusta trägolvet som gör vår stuga så mysig och ombonad. Stugmyset är på topp under den kalla årstiden när vi tänder i spisen!

Vår Brobackavåffla är en riktig klassiker och vårt signum! Receptet härstammar från Anna-Greta Alströmer och har serverats i 60 år i kaffestugan. Receptet består av riktigt smör och mjöl från kvarnarna i Tun och Stöpafors. Vi lovar att det blir gott! Dessutom är våfflan ägg- och sockerfri.

Förr i tiden kunde man åka tåg till Brobacka, gå uppför trapporna (som finns kvar) och ta en fika i kaffestugan. Järnvägen ligger fortfarande kvar där nedanför och det brukar vara populärt bland barnen att gå på rälsen och genom den mörka tunneln. Tunneln från 1899 är förresten Sveriges längsta smalspåriga järnvägstunnel. Ångloket kan man fortfarande åka. Bara några hundra meter bort ligger museijärnvägen och stationen i Anten och där kan man under sommartid åka tåget till Gräfsnäs, och tillbaka igen. En fantastisk resa som visar hur det var förr!

Varmt välkomna till oss!

 

Kontakta oss

Brobackavägen 121
441 91 Alingsås
Telefon: 0322-720 74
Andreas 0723 - 22 89 80
Sonja 0723 - 22 89 82
E-post: kontakt@brobackakaffestuga.se

Öppettider 2022

Öppet:

Lördag 11-17

Söndag 11-17

köket stänger 16.30

 

 

 

 

 

 

För information är Brobacka kaffestuga tyvärr inte handikappsanpassad, har ingen ramp upp in till huset eller har handikappstoalett. 

Telefon: 0322-720 74
(Vi tar emot kortbetalning! )

Aktiviteter 2020

 

 

 

Följ gärna Brobacka kaffestuga även på Facebook och Instagram för att se olika händelser och evenemang.